Utazási utalvánnyal kapcsolatos új információk

Tisztelt Lakosság!

A biztosított személyek részére a Magyar Államkincstár utazási költségtérítést fizet járóbeteg -szakellátás vagy fekvőbeteg gyógyintézetbe utazás során, abban az esetben, ha az illetékes területi intézményben veszi igénybe az ellátást. A háziorvostól kapott „Utazási utalvány” elnevezésű formanyomtatványon volt eddig igényelhető.

2022.július 1-től az utazási költségtérítési rendszer jelentős átalakuláson megy keresztül, melynek legfontosabb eleme, hogy a fent megnevezett nyomtatvány papír alapon megszűnik. Helyette hasonlóképpen, mint a recept, vagy a beutaló, elektronikus formában fog megvalósulni. Változatlanul a háziorvostól kell továbbra is kérni, és a megjelent ellátó hely fogja leigazolni elektronikus formában.

2022.július 1-től a háziorvos nem állíthat ki papír alapú Utazási utalványt, illetve nem lehet rajta megjelenést igazolni!

Fontos!

Az utazási költségtérítési támogatás kifizetését a betegnek külön kell kérelmezni :

  • ügyfélkapus hozzáféréssel, Személyre Szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) közétett nyomtatvány használatával elektronikus úton ,
  • vagy a kérelem letölthető papír alapon is, és azt postán vagy személyesen is be lehet adni a kormányhivatalnak. A kérelem elérhető a Magyar Kincstár honlapján, a következő internetes hivatkozás alatt:

https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/images/epel/nyomtatvanyok/Kerelem_utazasi_koltsegteritesi_tamogatas_irant.pdf

A tüdőszűréshez elérhetők új információk

A tüdőszűrés térítésmentesen igénybe vehető az alábbi esetekben:

  • 40 év feletti lakosság számára évente egyszer beutaló nélkül;-a 18/1988. (VI.3)  NM  rendelet  alapján  a  hajléktalanok  nappali  melegedőjének  és éjjeli  menedékhelyének  dolgozó,  az  utcai  szociális  munkát  végzők,  a  népkonyhán dolgozók, a hajléktalanok, a közérdekű önkéntes munkát heti minimum 16 órában végzők, valamint a büntetés-végrehajtási intézmények dolgozói, befogadó állomások és  közösségiszállások  dolgozói,  rendőrségi  fogdák  és  őrzött  szállások  dolgozói, egészségügyi  intézmények  patológiai,  sürgősségi,  mikrobiológiai  laboratóriumi  és tüdőgyógyászati  dolgozói  számára.

 A  felsorolt  esetekben  a  tüdőszűrés beutaló köteles;

  • Nappali tagozatos képzésben  résztvevők  részére,  amennyiben  a  beutalást  ÁNTSZ rendelet  szükségessé  teszi  (kollégiumi  elhelyezés,  bizonyos  szakmát  tanulók, kontaktok, a 33/1998. NM rendelet alapján) iskolaorvosi beutalóval térítésmentesen vehetik igénybe a tüdőszűrést;
  • 18 éves kor alatt a  tüdőszűréshez  szülői  beleegyező  nyilatkozat  szükséges.  A belegyező  nyilatkozatot  a http://www.rendelointezet.tiszaujvaros.hu/index.php/tajekoztatok/141-tudoszures-diakoknak-beleegyezo-nyilatkozat címről letölthető.
  • 40 éves kor  alatt a  lakossági  tüdőszűrő  vizsgálat  szakmailag  nem  indokolt  és  a sugárvédelmi törvény alapján csak háziorvosi, vagy szakorvosi indokkal, beutalóval vehető igénybe; Megfelelő  szakmai  indok  esetében:  amelynek  mérlegelése  a  háziorvos,  illetve  a szakorvos  kompetenciája, -azt  megfelelően  dokumentálva  a  beutalón -a  szűrés térítésmentesen elvégezhető és az OEP felé elszámolható, mint diagnosztikus célból készült mellkasröntgen vizsgálat.

A  foglalkozás  egészségügyi  vizsgálat  keretében  elvégzett  tüdőszűrés  beutaló  és térítésköteles, térítési díja a 284/1997 XII. 23. Kormányrendelet alapján 1700 Ft. 40 éves kor felett az éves lakossági tüdőszűrő vizsgálat eredménye foglalkozás egészségügyi céllal is felhasználható.

Oltási Akcióhét

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Tiszaújváros Városi Rendelőintézet 2021.11.22. - 2021.11.26.ig terjedő időszakban megszervezett "Oltási Akcióhét"-ben részt vesz. A részleteket az alábbi linken olvashatják: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kormany-oltasi-akciohetet-indit-korhazi-oltopontokon
 
Az Akcióhét ideje alatt az oltások előzetes regisztráció nélkül IS, és előzetes regisztrációval is felvehetők a Rendelőintézet Fiziko-, és balneoterápiás részlegén l (Teleki Blanka út 2., az új szálloda mellett). Előzetes regisztrációra az alábbi webhelyen van lehetőség: https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas
 
AKI 2. VAGY 3. OLTÁSRA JÖN, FELTÉTLENÜL HOZZA MAGÁVAL A PAPÍR ALAPÚ OLTÁSI IGAZOLÁSÁT IS!
 
Oltási idő:
Hétfőtől - Péntekig minden nap 8.00 - 14.00 óráig.
Mivel az oltás nem előjegyzésköteles, így számítsanak arra, hogy esetleges torlódások alakulhatnak ki.
Az ellátás gyorsítása érdekében amennyiben lehetőségük van az oltási hozzájárulási nyiatkozatakat előzetsen töltsék ki. Az első oltás nyilatkozata az alábbi linken érhető el.
 
A 3. oltás (Janssen oltóanyag esetén a 2. oltás) nyilatkozatát itt érhetik el:
 
Az Akcióhét csak 2021. november 22. és 2021. november 26. közti időpontban fog tartani. Azt követően ismét a mozgásszervi betegek ellátása fog történni a Részlegen. Előzetes információink szerint az alábbi vakcinák állnak majd rendelkezésre: - Pfizer - Moderna - Janssen - Sinopharm Az akcióhéttel párhuzamosan, és azt követően is az alpolgármester úr által közzétettek szerint a tiszaújvárosi lakosok számára tovább folytatódik az oltás, mely iránti igényeket a Rendelőintézet portájánál kihelyezett gyűjtődobozba lehet bedobni.